Aday Öğrenci
Sosyal Hizmet
Sosyal hizmet sözcüğü, “bireylere ailelere, gruplara veya topluma sosyal işlevsellik kazandırmaya ve bu amaca uygun sosyal şartları yaratmaya, kapasitelerini genişletmeye ve zenginleştirmeye yardımcı bir etkinlik olarak tanımlanmıştır. Diğer bir anlatımla sosyal hizmet uzmanları; sosyal ilişkiler ve sosyal etkileşimlerden kaynaklanan problemlerin çözümünde ve önlenmesinde insanlara yardım ederek sosyal işlevselliklerini geliştirmeye kendilerini adamaktadırlar. Amaç; hayata bakış açılarını değiştirerek, iyimser olmalarını, hayattan yılmamalarını ve hayata sarılarak, işini en iyi yapabilecek duruma gelmelerini sağlamaktır.
Sosyal hizmetin amacı, bireylerin, grupların ve toplulukların gelişmesi, refah ve mutluluklarının sağlanması; bireyin refahı ile yaşadığı toplumun refahı arasında denge kurmaktır. Toplumun, kendi elinde olmayan sebeplerle yoksul ve muhtaç duruma düşen, bedenen veya ruhen eksikliğe uğrayan bireylere bilimsel yönden yardımcı olmaktır. Ülkenin genel şartları çerçevesinde insana yaraşır, çevreleri ile uyumlu bir hayat sürdürebilmeleri için maddi ve manevi, ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik profesyonel hizmet sağlanmasıdır. Tanımlara göre birey, aile, grup veya toplum nasıl refah ve mutluluk içerisinde olacak veya nasıl sosyal olarak yaşayacaktır? Cevabı basit olmamakla birlikte, bunun için yapılması gereken şey hizmeti, sosyal yapıya kavuşturmaktır. Hizmeti, sosyal yapıya kavuşturmak demek; bireye, aileye, gruba veya topluma öyle hizmetler sunulmalıdır ki bu kişi veya gruplar, sosyal olsunlar; kendilerine, ailelerine, çevrelerine ve toplumlarına yabancılaşmadan uyum sağlasınlar ve kaliteli bir hayat sürdürerek toplum ve ailesinin içerisinde veya çevresinde huzur ve refahı yaşamış olsunlar. Başka bir deyişle öyle hizmetler sunulmalıdır ki, insanlar; kendileriyle, aileleriyle, çevreleriyle ve toplumlarıyla barışık olmalıdırlar. Zira kendisiyle barışık olan insanların daha kaliteli hayat yaşamaları, kendisine, ailesine ve toplumuna da daha kaliteli hizmetler sunması beklenir.
Sosyal hizmet, birey, grup veya toplumun refahını, mutluluk ve huzurunu sağlayabilmesi için, bilim ve meslek olarak ihtiyacı olanlara yönelik üç tür işlev yerine getirebilir. Bunlar:
1) Birey, grup veya toplumun azalmış kapasitesini yenileme veya eski haline getirme,
2) Sosyal kaynakların sağlanarak birey, grup veya toplumun geliştirilmesi,
3) Birey, grup veya toplumdaki sosyal işlevsizliğin önlenmesidir.
