Sosyal Hizmet Anabilim Dalı
Genel Bilgi
Türkiye’de sosyal hizmet eğitimi, profesyonel anlamda ilk defa 1961 yılında Ankara’da, 7355 sayılı Sosyal Hizmetler Enstitüsü Kuruluşuna Dair Kanun'un 1. maddesi uyarınca dört yıllık bir yükseköğretim kurumu kapsamında “Sosyal Hizmetler Akademisi” adıyla Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı'na bağlı olarak açılan okulda yapılmaya başlanmıştır. Başlangıçta, eğitimin uluslararası standartta olabilmesi için ders programının hazırlanmasında sosyal hizmet eğitiminde dünyaca tanınmış uzmanlardan yararlanılmıştır. Bu çerçevede Birleşmiş Milletler Teknik Yardım Programı ile dört eğitim danışmanı görev almıştır. Ayrıca Fulbright Komisyonu, Hollanda Teknik Yardım Programı ve ikili anlaşmalar ile ABD’den altı, Hollanda, Pakistan ve Hindistan'dan birer öğretim üyesi, Akademi'nin öğretim kadrosunda yer almıştır. Akademi, 1965 yılında programının standarda uygunluğu onaylanarak Uluslararası Sosyal Hizmet Okulları Birliği'ne üye kabul edilmiştir. Akademi, 1967 yılında Hacettepe Üniversitesine bağlanmıştır. 1982 yılında 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve 1983 yılında yürürlüğe giren 2809 Sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu ile yine aynı üniversitede Sosyal Hizmetler Yüksekokuluna dönüşmüştür. 2006’da bu Yüksekokul, aynı üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne bağlanarak "Sosyal Hizmet Bölümü" adını almıştır.
İkincisi, 2002–2003 öğretim yılında Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesine bağlı kurulan Sosyal Hizmetler Bölümü, üçüncüsü de 2006 tarihinde Adnan Menderes, Süleyman Demirel, Selçuk ve Sakarya Üniversiteleri bünyesinde yeni bölümler hizmete girmiştir. 2024 yılı itibarıyla Türkiye’de, 45’i Devlet ve 16’sı Vakıf Üniversitesinde olmak üzere toplam 61 tane sosyal hizmet bölümü, 11 farklı fakülte bünyesinde faaliyetini yürütmektedir. Temennim, beklentim ve çalışmalarım; kendi adını taşıyan fakültede (SOSYAL HİZMET FAKÜLTESİ) farklı bölüm ve anabilim dalları ile hizmet yürütür hale gelmesidir.
Mesleğin adı “Sosyal Hizmet Uzmanı” (Social Worker)’dır. Türkiye’de meslek için “Sosyal Çalışmacı” kavramı da kullanılmaktadır. “Sosyal Mühendislik” adı tarafımızdan önerilmiştir.
Iğdır Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü ve Anabilim Dalı 2547 Sayılı Kanun’un 2880 Sayılı Kanun’la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca, 30.10.2018 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu Toplantısında alınan kararla kurulmuştur. Lisans düzeyinde eğitime 2019-2020 öğretim yılında başlamıştır.
Bölüm; bireylerin, ailelerin, grupların, toplulukların ve toplumların iyilik hallerinin arttırılması amacıyla sosyal değişime, güçlenmeye ve bireyler arasındaki sorunların çözülmesine yönelik bilimsel çalışmalar yapmaktadır. Çalışmaların odağında; insan hakları, sosyal adalet, sosyal refah, bireylerin davranışları ve içerisinde bulundukları çevre, farklılıklara saygı, sosyal bütünleşme, sosyal değişim ve gelişim yer almaktadır. Bölümün eğitim ve araştırmaları bu doğrultuda gerçekleştirilmektedir.
Akademik Personel




Ders Kataloğu
Çift Anadal / Yandal Programları
Çift Anadal Programı: Asıl bölümlerin yanı sıra ilgi gören başka bir bölüm de lisans derecesi alma imkanı tanınabilir. Bu program, belgesinin iki farklı bölümünü tamamlayarak, her iki alanda da diploma sahibi olabilir.
Yandal Programı: Öğrencinin asıl bölümünün dışında ilgi duyduğu başka bir alanda belirli sayıda derslerin doğrulanmasını sağlar. Yandal programlarına katılan öğrencilere, bu alanda resmi bir sertifika verilir; ancak bu sertifika, ikinci bir lisans diploması anlamına gelmez. Yandal Programı’nın amacı, üniversitemizin lisans programlarında öğrenim gören öğrencilerin bir bilim ve meslek olarak sosyal hizmetin dayandığı kavramsal temellere ve uygulamalara ilişkin kavrayışlarına katkıda bulunmaktır.
- Çift Anadal ve Yandal programlarına ulaşmak için tıklayınız .
Değişim Programları
Öğrencilere, belirli bir süre boyunca veya devam eden başka bir üniversitede eğitim alma fırsatı sunuyor. Bu programlar sayesinde bilgi edinebilir, farklı kültürleri tanıyabilir, yabancı dil özellikleri geliştirebilir ve uluslararası akademik deneyim kazanma imkanı bulurlar. En yaygın değişim programları arasında Erasmus+, Mevlana ve Farabi gibi programlar yer alır.
- Erasmus Programı için tıklayınız .
- Mevlana Programı için tıklayınız.
- Farabi Programı için tıklayınız.
Kariyer
Sosyal Hizmet Lisans eğitimini başarıyla tamamlayan bireyler, “Sosyal Çalışmacı/Sosyal Hizmet Uzmanı” unvanı ile aşağıda belirtilen kurum ve kuruluşlarda istihdam edilirler.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Aile Araştırma Kurumu, Kredi ve Yurtlar Kurumu, Engelliler İdaresi Başkanlığı, Göç İdaresi Başkanlığı, Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü, GAP İdaresi Başkanlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fonu Genel Sekreterliği. İl ve İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Sosyal Hizmetlerin Kurum bakım Hizmeti sunan kuruluşları, İl ve İlçe Sosyal Hizmet Müdürlükleri. Kreş ve Gündüz Bakım Evleri, Yetiştirme Yurtları, Huzurevleri, Toplum Merkezleri, Kadın Sığınma Evleri, Rehabilitasyon Merkezleri, Çocuk Gelişim Merkezleri, Aile Danışma-Çocuk ve Gençlik Merkezleri. Sağlık Bakanlığı; Hastaneler, Aile Planlaması ve Ana Çocuk Sağlığı Merkezleri. Millî Eğitim Bakanlığı; Okullar, Mesleki Eğitim Merkezleri, Rehberlik ve Psikolojik Araştırma Merkezleri. Adalet Bakanlığı; Cezaevleri, Çocuk Mahkemeleri, Aile Mahkemeleri, Denetimli Serbestlik. Üniversiteler; Üniversite Hastaneleri, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlıkları. Maliye Bakanlığı, Emekli Sandığı. İçişleri Bakanlığı ve Bağlı Birimleri; Emniyet Genel Müdürlüğü, Çocuk Polis Şubeleri vb. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; Sosyal Sigortalar Kurumu, BAĞ-KUR. Millî Savunma Bakanlığı ve Bağlı Birimleri, Yerel Yönetimler ve Bağlı Birimleri. Kriz Merkezleri; İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlükleri. Sivil Toplum Örgütleri ve Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesindeki kuruluşlarda çalışabilirler.
Özel Sektör Kuruluşları: Sanayi kuruluşları – insan kaynakları birimleri, rehabilitasyon merkezleri, huzurevleri, hastaneler, diyaliz merkezleri, dershaneler, anaokulları, kreşler vb.
Ayrıca; iyi derecede yabancı dil bilenler uluslararası sosyal hizmet kuruluşlarında (mesela aile, çocuk, genç, yaşlı, kadın kuruluşlarında, sığınma evlerinde, Büyük Elçiliklerde, Birleşmiş Milletlerde, göçmen kuruluşlarında vb.) çalışabilirler.
Program Tanıtım Sunusu
İndirmek İçin Tıklayınız
İletişim
Adres : Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü, Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Suveren, Iğdır
- Çağrı Merkezi : 444 9 447
Telefon : +90 476 223 00 10 -3711 - Faks: +90 476 223 00 17
- E-posta: uygulamalı.bilimler@igdir.edu.tr
Program Tanıtım Sunusu
Bir bölüm veya programın temel özellikleri, eğitim olanaklarını ve hedeflerini tanıtmak amacıyla sunumudur.
İletişim
- Adres : Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü, Tuzluca Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü
- Çağrı Merkezi : 444 9 447
Telefon : +90 476 223 00 10 - 3405 - Faks: +90 476 223 00 17
- E-posta: tuzluca@igdir.edu.tr